vijesti
0

Završeno popločavanje Ferhadije u Sarajevu

Klix.ba
Postavljanje ploča na dijelu Ulice Ferhadija je završeno, a fugovanje i impregnacija ploča bit će gotovi do kraja sedmice, čime će u potpunosti biti završen projekat rekonstrukcije drugog dijela ove ulice

Rekonstrukcija drugog dijela Ferhadije (od Ekonomskog fakulteta do Apoteke Stari Grad, kod Katedrale) počela je 18. marta, 2013. godine i podrazumijevala je zamjenu vodovodne mreže i postavljanje novih priključaka, plinskih instalacija s priključcima, oborinske kanalizacije i šahtova, polaganje instalacija za internet mrežu, kao i instalacija BH Telecoma.

Izbetonirana je nova podloga i postavljene su nove ploče. Rok za završetak radova bio je 01. juni, ali je izvođač radove završio ranije.

Rekonstrukcija Ferhadije koštala je oko 572.000 KM. Budžetom Kantona Sarajevo za ove namjene planirano 255.900 KM, dok je ostatak od 316.100 KM finansirala Općina Stari Grad Sarajevo. Izvođač radova je firma “Mibral”.

Dio ulice na kojem su se sada izvodili radovi, posljednji put je urađen 1982. godine, kada su postavljene ploče koje su tu stajale do početka radova. Prije toga, Ferhadija je bila asfaltirana saobraćajnica sa pločnicima sa obje strane. Te, 1982. godine, firma "Park nasadi" iz Mostara izvršila je popločavanje kompletne Ferhadije. Od tada, pa do prošle godine, kada je Općina Stari Grad uradila rekonstrukciju Ferhadije od Tržnice do Ekonomskog fakulteta, na ovom dijelu ulice nije se ništa radilo.

Po okončanju svih radova u Ferhadiji, počet će uređenje trga oko Katedrale. Kompletan Trg Fra Grge Martića bit će asfaltiran, postavit će se novi ivičnjaci i slivne rešetke. Za tu namjenu Općina će izdvojiti 88.000 KM, a radove će izvoditi KJKP Rad.