Banja Luka
40

Ustavni sud RS-a donijet će konačnu odluku o kriminalizaciji klevete

D. Be.
Ustavni sud RS
Ustavni sud RS
Na današnjoj sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine RS-a i Vijeća naroda razmatran je zahtjev Kluba Bošnjaka o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, kao i amandman Kluba Bošnjaka na izmjene Krivičnog zakona RS.
Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske, kojim se kriminalizuje kleveta, ide na odlučivanje Ustavnom sudu RS-a.

Budući da nije postignuta saglasnost na sjednici Zajedničke komisije Vijeća naroda i NSRS-a, predmet se upućuje Vijeću za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS-a, saopšteno je iz Vijeća naroda Srpske.

"Moje lično mišljenje je da ovaj zakon ne tretira ništa što ima veze sa nacionalnošću, vjerskom, polnom, dobnom pripadnošću, nego isključivo rješava stvari u vezi sa klevetom", rekao je predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić nakon sjednice Zajedničke komisije.

Predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a Srebrenka Golić je povodom toga jučer precizirala da su Bošnjaci pokrenuli vitalni nacionalni interes na samo jedan član Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a te precizirala da je riječ o članu osam koji se odnosi na kaznene odredbe.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je nedavno Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se uvode krivična djela protiv časti i ugleda - kleveta, iznošenje ličnih i porodičnih prilika i javno izlaganje poruzi.

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) nedavno je usvojila izmjene Krivičnog zakona kojim se uvode krivična djela protiv časti i ugleda - kleveta, iznošenje ličnih i porodičnih prilika i javno izlaganje poruzi.

Zakon je trebao stupiti na snagu u slučaju da ne bude osporen pred Vijećem naroda RS-a. Sada će konačno odluku donijeti entitetski ustavni sud.

Iako je riječ o entitetskom zakonu, na osnovu njega će fizičko ili pravno lice iz RS-a moći tužiti nekoga za klevetu nekoga bez obzira na njegovo mjesto prebivališta u Bosni i Hercegovini.

Po tužbama za klevetu odštete su uglavnom (od 2.000 KM) do 6.000 KM, a predviđene su i zatvorske kazne za one koji ne budu mogli platiti novčanu kaznu.

Izglasavanje ovog zakona u Narodnoj skupštini RS-a izazvalo je najoštrije osude Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i međunarodnih organizacija.

Svi smatraju da se ovim guši sloboda govora, ugrožavaju prava građana i pokazuje autoritarni očaj te da se ovaj zakon nije smio donijeti.