Na sjeveru države
45

Ukrajinski gradonačelnik tvrdi da su pronašli ostatke hemijskog oružja u selu gdje su bili Rusi

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prošle sedmice je ukrajinski lider Volodimir Zelenski upozorio na mogućnost da Rusi u novoj fazi napada iskoriste i hemijsko oružje u Ukrajini. Gradonačelnik grada na sjeveru Ukrajine tvrdi da su pronašli ostatke hemijskog oružja.

Gradonačelnik Trostianetsa, grada u sjevernom dijelu Ukrajine, u regiji Sumi, tvrdi da su vlasti pronašle ostatke hemijskog oružja u selu koje su ranije okupirali Rusi.

"U selu Bilka pronašli smo ostatke hemijskog oružja - sarin i druge stvari. Otkrili smo ampule. Služba sigurnosti Ukrajine trenutno radi na tome", rekao je on.

Nakon najave Zelenskog o potencijalnom korištenju hemijskog oružja u novoj fazi rata u Ukrajini, pojavili su se i različiti izvještaji o tome da je Moskva u Ukrajini već koristila ovakvo oružje. Vjeruje se da je na stanovnicima Mariupolja korištena "otrovna tvar" koja je uzrokovala respiratorne probleme.

Stručnjaci pak ovo nisu mogli potvrditi i izrazili su skepsu prema korištenju hemijskog oružja. I Velika Britanija istražuje ovakve navode, dok su iz Pentagona izrazili "duboku zabrinutost" za izvještaje "ukoliko su istiniti"