Povodom 850. godišnjice
0

Zvona na crkvi Notre Dame će biti zamijenjena

Klix.ba
Četiri zvona koja se svakodnevno oglašavaju sa katedrale Notre Dame u Parizu već 156 godina, uskoro će biti zamijenjena. Stara zvona su postala ružna i ne zvone u harmoniji, a bit će zamijenjena novim zvonima koja se već po tradiciji prave u Normandiji.

Zvona nazvana Angelique-Francoise, Antoinette-Charlotte, Hyacinthe-Jeanne i Denise-David već duže vrijeme ne zvone u harmoniji.

Prema riječima francuskog muzičara i zvonara Hervea Gourioua, ova četiri zvona, koja su 1856. godine postavljena umjesto zvona koja su skinuta tokom francuske revolucije, se smatraju najgorom kolekcijom zvona u Francuskoj, koja su veoma oštećena i loše sinhronizovana.

U novoj kolekciji će se nalaziti osam zvona, a bit će postavljena naredne godine tokom obilježavanja 850. godišnjice katedrale. Zvona se trenutno prave u Normandiji.

Iako mnogi kažu da su zvona ružna i stara, postoje i oni koji se protive uništenju ovih historijskih zvona. Mnoge religijske i kulturne grupe, u Francuskoj i van nje, zahtijevaju njihovo očuvanje.

Katedrala Notre Dame i njena zvona pripadaju Vladi Francuske.

"Čak četrdeset organizacija je izrazilo želju da dođu u posjed zvona. Zvona nisu na prodaju, a neće ni biti uništena. Međutim, ona ne pripadaju crkvi. Tokom ceremonije 2. februara 2013. godine ćemo predstaviti novih osam zvona", rekao je Patrick Jacquin, direktor Notre Damea.