Veliko naučno otkriće
12

Notre Dame je jedna od prvih katedrala u čijoj je izgradnji korišteno željezo

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Požar u katedrali Notre Dame 2019. omogućio je istraživaču Maximeu L'Héritieru i drugim kolegama pristup određenim područjima i dijelovima arheološkog nalazišta koji su nekada bili skriveni kako bi pronašli brojne željezne spajalice korištene u izgradnji.

Restauracija Notre Damea, nakon požara 2019. godine koji je teško oštetio katedralu, otkrila je da je ovo mjesto u Parizu "prva poznata gotička katedrala u kojoj se željezo masovno koristilo kao pravi građevinski materijal za vezivanje kamenja tokom cijele njene izgradnje", navodi nedavna studija koju je proveo Univerzitet Paris 8 Vincennes-Saint-Denis.

Recenzirana studija, objavljena u časopisu Plos One, navodi da se šest željeznih spojnica korištenih za konstrukciju katedrale moglo datirati zahvaljujući "razvoju inovativne metodologije temeljene na radiokarbonskom datiranju" u 12. i 13. stoljeća.

Hemijske analize materijala koje su proveli istraživači otkrivaju da potječe iz srednjovjekovnog pariškog gradilišta i sugeriraju da su željezne spojnice korištene u najranijim fazama procesa izgradnje Notre Damea u 1160-ima.

Zašto je istraživanje važno?

Istraživanje je važno jer bi također moglo pružiti bolji uvid u trgovinu željezom i cirkulaciju u Parizu iz 12. i 13. stoljeća.

Međutim, autori studije napomenuli su da je potrebno više analiza uzoraka željeza na tom mjestu kako bi proširili svoje istraživanje na tržištu željeza u glavnom gradu Francuske.

Ono što oni znaju jest da se mnoge željezne spojnice mogu iskovati spajanjem komada željeza koji su pronađeni iz različitih izvora opskrbe, piše Jerusalem Post.