"Nikad nije kasno za pravdu"
0

VIDEO / Žrtva Konyja: Zbog njega sam dotakao dno, mora biti kažnjen

Sarajevo-x.com
Jedan od dječaka koji se pojavljuje u dokumentarnom filmu Kony 2012, a koji je sada odrastao mladić, Jacob Acaye je obišao selo u kojem ga je Božija vojska otpora otela i izjavio je za CNN da se zločini Josepha Konyja ne smiju zaboraviti.

Priča dječaka Jacoba Acayea je dotakla duše miliona gledalaca, ali sada dvadesetjednogodišnji mladić tvrdi da se zločin ne smije pustiti zaboravu i da Kony treba biti kažnjen za svoja nedjela.

Organizacija koja stoji iza najveće viralne kampanje ikada Inivisble Children se prije nekoliko dana suočila sa optužbama o malverzaciji i skretanju pažnje na Konyja dok oni donacije troše na filmske produkcije i plate, ali Acaye misli da je kampanja dobra.

"Kad god je neko u problemu, cijeli svijet treba znati za to. Sve ovo se dešava predugo da niko ne bi reagovao. Ne znam zašto ljudi kritikuju Invisible Children, da nije bilo njih, ja ne bih imao život, dotakao sam dno, vi sada ne biste sa mnom pričali da nije bilo njihovog napora", rekao je Acaye, prenosi CNN.

Acaye je rođen u malom selu Koro, a kao dječaka ga je otela Konyjeva vojska zajedno sa 40 ostale djece. Njegov brat je uspio pobjeći, ali su ga vojnici uhvatili i ubili. Kada su mu ubili brata i on je pokušao pobjeći i sam je prešao 11 kilometara do grada Gulu, gdje su mu pomogle humanitarne grupe.

Jacob Acaye sada studira pravo u glavnom gradu Ugande Kampali i tvrdi da nikada nije kasno za pravdu.