Svijet
3

Živjeli u SAD-u: Trojica muškaraca pomagala IDIL-u, planirali ubiti Obamu

Klix.ba
Abror Habibov, Akhror Saidakhmetov i Abdurasul Juraboev uhapšeni su u New Yorku i na Floridi i optuženi zbog namjere da se priključe IDIL-u kako bi sproveli krvavi plan da ubiju predsjednika Baracka Obamu i policijske službenike.

Trojica muškaraca suočavaju se s optužbama koje uključuju zavjeru za pružanje materijalne pomoći i sredstava stranim terorističkim organizacijama. Oni su legalno došli u SAD i legalno boravili u toj zemlji.

Abror Habibov (30) je državljanin Uzbekistana koji je "organizirao i finansirao" operaciju. Imao je nekoliko kioska u kojima je prodavao posuđe i nudio uslugu popravke mobitela. Imao je veze na Floridi, u Georgiji, Pennsylvaniji i Virginiji. Uhapšen je na Floridi.

Akhror Saidakhmetov (19) je državljanin Kazahstana, a živi u Brooklynu sa trećim osumnjičenim Abdurasulom Juraboevom. Radio je u Habibovim kioscima u Philailadelphiji, Svanni, Georgiji i Virginiji na jesen i zimu 2014. godine. Uhapšen je na Međunarodnom aerodromu John F. Kennedy u srijedu kada je pokušavao stići na let za Tursku.

Prije odlaska svom stanodavcu je rekao da ide na dugi godišnji odmor. Na sudu je rečeno kako je postavljao neke komentare na IDIL-ove snimke egzekucije iračkih vojnika.

"Bog je veliki. Sretan sam što čitam ovo, oči su mi radosne zbog takve pobjede", napisao je.

Na snimljenim razgovorima čuje se kako Saidakhmetov govori Juraboevu kako se želi priključiti američkoj vojsci da bi nabavio informacije za IDIL. Također, kazao je kako bi mogao ubiti veliki broj vojnika. U drugom razgovoru kazao je kako će kupiti automatsku pušku i upucati policajce.

"U Americi je legalno nositi pištolj. Kupit ćemo ga, a onda ćemo upucati policajca. Bum. Onda ćemo uzeti njegov pištolj, metke i prsluk i tada ćemo ih još upucati. Onda ćemo otići u FBI četvrt i ubiti njihove ljude", rekao je.

Abdurasul Juraboev (24) je državljanin Uzbekistana. Poznat je kao Abdulloh ibn Hasan. Rezervisao je kartu za let u Tursku. Radio je u restoranu u Brooklynu i tražio slobodan vikend kako bi putovao. Kontaktirao je s IDIL-om preko njihove web stranice.

"Želimo vam dokazati našu vjernost i pomoći vam dok nismo prisutni tamo. U SAD-u sam i trenutno nemam oružje. Ali pitam se da li je moguće da postanemo mučenici dok smo ovdje? Da ubijemo Obamu, a onda sebe, hoće li vam to pomoći? To bi uvuklo strah u srca neprijatelja", napisao je.

Priznao je policiji da bi povrijedio predsjednika da je imao priliku jer vjeruje u IDIL.