Masovni protesti
0

VIDEO / "Živim lancem" protiv nuklearnih postrojenja u Njemačkoj

FENA
Nekoliko desetaka hiljada ljudi protestvovalo je u Njemačkoj zbog planova vlasti da produže radni vijek tamošnjih nuklearnih elektrana, dok su u Francuskoj aktivisti "zelenih" pozvali dužnosnike da smanje ovisnost od nuklearki u opskrbi strujom.

Na protestima u jugozapadnoj Njemačkoj demonstranti su u subotu formirali "živi lanac" između nuklearne elektrane Neckarwestheim i grada Stuttgarta, koji su udaljeni 45 kilometara.

Neki od njih su nosili žute zastave sa sloganom "Nuklearna energija - ne, hvala", prenio je Associated Press.

Prema procjenama policije, u demonstracije se uključilo nekoliko desetaka hiljada ljudi, a organizatori su saopćili da ih je bilo 60.000.

Iako je eksplozija na nuklearnoj centrali Fukushima u Japanu u subotu predstavljala neposredan povod za proteste, demonstracije u Njemačkoj su, zbog najava da će rad nuklearnih elektrana biti produžen, planirane znatno ranije.

Njemačka vlada je prošle godine donijela odluku o produžetku roka za zatvaranje 17 nuklearnih postrojenja u zemlji u prosjeku za 12 godina. Prije deset godina tadašnja vlada je donijela odluku da sva nuklearna postrojenja u zemlji budu zatvorena do 2021.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će službenici provjeriti sigurnost nuklearnih elektrana i istakla da su standardi zaštite visoki.

"Zeleni" u Francuskoj, zemlji koja ima 58 nuklearnih reaktora raspoređenih na 19 mjesta, pozvali su vladu da odustane od te tehnologije. "Nuklearni rizik nije rizik koji je istinski moguće kontrolirati", rekla je Cecile Duflot iz francuske ekološke stranke.

Nuklearna postrojenja u Francuskoj osiguravaju skoro četiri petine ukupne električne energije u zemlji. Najavljeno je da će se francuski dužnosnici sastati kako bi razmotrili situaciju i eventualno pojačali mjere opreznosti.