Svijet
1

Zimmerman oslobođen za ubistvo tamnoputog tinejdžera, protesti širom SAD-a

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sud u američkoj državi Floridi oslobodio je Georgea Zimmermana, pripadnika takozvane civilne straže, optužbe za ubistvo nenaoružanog tamnoputog tinejdžera Trayjvona Martina u februaru prošle godine.

Sudijski šestočlani panel donio je odluku u ovom slučaju koji je rasplamsao javnu debatu o pitanjima rase i nasilja nakon suđenja koje je počelo 10. juna.

Da je osuđen, 29-godišnji Zimmerman, koji tvrdi da je djelovao u samoodbrani, mogao je biti osuđen na doživotnu robiju za ubistvo drugog stepena ili do 30 godina za ubistvo bez predumišljaja.

Ovo ubistvo koje se dogodilo u gradu Sanford na Floridi otvorilo je, takođe, višemjesečnu raspravu o nošenju oružja u javnosti. Takozvana civilna straža, koju čine lokalni stanovnici, zadužena je da čuva bogatije krajeve američkih gradova od pljački i obijanja stanova i kuća.

Zimmerman je pucao u 17-godišnjeg tamnoputog mladića koji je iz Miamia došao u grad Sanford da posjeti oca.

On je nakon ubistva bio šest sedmica na slobodi i tek pod pritiskom javnosti je uhapšen, ali je ubrzo i pušten da se brani sa slobode.

Porodica ubijenog mladića tvrdi da je njihov sin ubijen zbog boje kože. Ranija odluka policije i tužilaštva da pusti Zimmermana naljutila je crnačku populaciju u SAD, koja je organizovala brojne demonstracije, i koja tvrdi da se američko pravosuđe i policija ponašaju rasistički.

Nakon izricanja presude mirni protesti organizovani su u San Franciscu, Philadephiji, Chicagu, Washingtonu i Atlanti, javljaju američki mediji.