Nema upozorenja za cunami
0

Zemljotres i avionska nesreća u Papui Novoj Gvineji, 28 poginulih

SRNA
Najmanje 28 ljudi poginulo je kada se na sjeveru Papua Nove Gvineje srušio avion državne aviokompanije, dok je četvero osoba preživjelo avionsku nesreću, saopštile su lokalne vlasti. Danas je u toj zemlji registrovan i zemljotres jačine 6,7 stepeni Richterove skale, a za sada nije izdato upozorenje o cunamiju, saopštio je američki Institut za geofiziku.

Avion tipa "Dash 8 " sa 32 putnika srušio se juče dvadesetak kilometara od grada Madang gdje je trebalo da sleti.

Istražna komisija navela je da su meteorološki uslovi bilo veoma loši u trenutku kada se dogodila nesreća.

"Aviokompanija i lokalne vlasti saopštile su da je u avionu bilo 28 putnika i četiri člana posade", izjavio je portparol austalijskog Ministarstva inostranih poslova.

Prema informacijama iz medija, nesreću su preživjela dvojica pilota i jedan član posade, te jedan putnik, najverovatnije, kineski državljanin.

Iz bolnice u Madangu potvrđeno je da je jedan Kinez sa opekotinama na leđima i rukama dopremljen u bolnicu.

"On je u svesnom stanju i može da komunicira", navodi izvor iz bolnice.

Danas je u Papui Novoj Gvineji registrovan potres na dubini od 45 kilometara, a epicentar 103 kilometra istočno od planinskog grada Lae i 326 kilometra sjeverno od prijestonice Port Moresby.

Za sada nema informacija o žrtvama i materijalnoj šteti.

Papua Nova Gvineja, gdje postoji više aktivnih vulkana, nalazi se u "vatrenom prstenu Pacifika", te su česte vulkanske i seizmički aktivnosti.

U cunamiju koji je prouzrokovao podvodni zemljotres 1998. godine u blizini grada Etap, na sjeverozapadu zemlje, poginulo je oko 2000 ljudi.