Pfizer i Sputnik V
0

Zemlje Latinske Amerike počele masovnu vakcinaciju protiv korone

V. K.
Prve doze dobili zdravstveni radnici (Foto: EPA-EFE)
Prve doze dobili zdravstveni radnici (Foto: EPA-EFE)
Zemlje Latinske Amerike počele su danas masovnu vakcinaciju protiv koronavirusa, a prva zemlja koja je krenula u proces je Meksiko.

Medicinska sestra u Meksiku, prva je osoba koja je primila vakcinu protiv koronavirusa u Latinskoj Americi, a nakon nje, proces vakcinacije se nastavio kako u Meksiku tako i u drugim državama u Centralnoj i Južnoj Americi.

Meksiko je prije nekoliko dana primio prvu pošiljku od 3.000 doza vakcine kompanija Pfizer i BioNTech. Prema ugovoru, Meksiko će do kraja procesa vakcinacije dobiti 34 miliona doza vakcina. Meksička vlada navela je da želi vakcinisati sve zdravstvene radnike koji se bore protiv pandemije do kraja prvog kvartala 2021. godine. Meksiko je do sada zabilježio više od 1,3 miliona infekcija koronavirusom, s najmanje 121.000 smrtnih slučajeva povezanih s infekcijom.

Čile je također danas počeo vakcinaciju stanovništva, a čileanski predsjednik Sebastian Pinera opisao je početak nacionalnog programa vakcinacije protiv koronavirusa u svojoj zemlji kao trenutak nade i uzbuđenja. U ovoj zemlji potvrđeno je 600.000 slučajeva zaraze i više od 16.300 smrtnih slučajeva.

Vakcinacija počela u Čileu (Foto: EPA-EFE)
Vakcinacija počela u Čileu (Foto: EPA-EFE)

Argentina također planira započeti vakcinaciju u narednih nekoliko dana, ali je za početnu fazu odabrala rusku vakcinu Sputnik V, a prva isporuka trebala bi obuhvatiti 300.000 doza koje već stižu u glavni grad Buenos Aires.

Prva isporuka vakcina stigla u Argentinu (Foto: EPA-EFE)
Prva isporuka vakcina stigla u Argentinu (Foto: EPA-EFE)

Brazil, koji je zabilježio najveći broj smrtnih slučajeva u regiji, trebao bi započeti vakcinaciju stanovništva tek sredinom februara, uprkos nedavnom porastu broja slučajeva.

Predsjednik Jair Bolsonaro rekao je da se ne planira vakcinisati jer vjeruje da je razvio imunitet protiv koronavirusa nešto ranije ove godine kada je bio pozitivan na ovaj virus.