Svijet
3

Žele na čelo SAD-a: Predsjednički kandidati koji ne vjeruju u evoluciju

Klix.ba
Izgleda kako su republikanski predsjednički kandidati u Sjedinjenim Američkim Državama u potpunosti raskrstili sa modernom naukom jer su njihove pojedine izjave naprosto nevjerovatne.

Neurohirurg Ben Carson pridružio se u ponedjeljak senatorima Randu Paulu, oftalmologu, i Tedu Cruzu sa Harvarda kako bi se međusobno takmičili u izborima za zvaničnog kandidata Republikanske partije za predsjednika SAD-a. Njima će društvo praviti kandidati kao što su senator Marco Rubio, bivši guverner Floride Jeb Bush i senator Scott Walker.

Ipak, pored elitističkog stava koje potiče iz njihovih bogatih porodica i najprestižnijih škola u SAD-u, oni se ne mogu odlučiti niti zauzeti stav o najbitnijim činjenicama moderne nauke – da je Zemlja stara oko 4,5 milijardi godina, da su ljudi evoluirali iz drevne vrste primata te da se naša planeta postepeno zagrijava uslijed globalnog zatopljenja.

"Datiranje uz pomoć ugljika i sve stvari koje sliče tome beznačajne su u poređenju sa bogom koji ima moć da kreira bilo šta u bilo kojem trenutku. Što se tiče ljudskog mozga – neko kaže da je on nastao kao proizvod ljigave primordijalne biohemijske lokve? Ne bih rekao!", rekao je Carson.

Cruz, za razliku od Carsona, ne želi pričati o nauci u nadi da će izbjeći medijsko ismijavanje. Ipak, pozanto je da njegov otac otvoreno govori o evoluciji kao o "komunističkoj zavjeri", a i da je svoju kandidaturu obznanio u evangelističkom univerzitetu Liberty koji u svom kurikulumu sadrži kreacionistički ili biblijski pogled na svijet. Kreacionizam otvoreno uči kako je Zemlja zapravo stara ne više od 6.000 godina.

Paul, Rubio i Walker također izbjegavaju govoriti o naučnim činjenicama iz sličnih razloga kao i Cruz. Paul je na pitanje o starosti Zemlje postavljeno 2010. godine odmahnuo rukom, a Rubio je 2012. rekao kako bi roditelji djecu trebali podučavati svijetu kakvom ga vidi vjera. Walker je u februaru javno ismijan kada je odbio da odgovori na pitanje o evoluciji.

Jedini spomenuti kandidat koji je uslovno rečeno "načisto" sa činjenicama moderne nauke je Jeb Bush, brat bivšeg predsjednika Georgea Busha.