Svijet
15

Zbog slabe izlaznosti birača poništen referendum o izbjeglicama u Mađarskoj

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Mađarski premijer Viktor Orban nije uspio u namjeri da uvjeri građane da glasaju na referendumu protiv prijema novog broja izbjeglica te je tako referendum proglašen nevažećim.

Više od 95 posto glasača stalo je na Orbanovu stranu i glasalo protiv prijema novih izbjeglica, ali je referendum proglašen nevažećim s obzirom na to da nije ostvarena kvota od 50 posto ukupnog građanstva.

Orban je proglasio pobjedu, ali je cijeli proces proglašen bezvrijednim i nevažećim.

Orban je, bez obzira na sve, rezultate referenduma primio pozitivno te je najavio kako će sljedeće sedmice, upravo zbog prilike koju je dobio poništenjem referenduma, otići u Brisel kako bi osigurao da "Mađari ne budu primorani da unutar granica svoje zemlje žive sa onima s kojima ne žele živjeti".

Na referendum je izašlo svega 45 posto glasačkog tijela, a ovi rezultati bi mogli usporiti Orbanov politički impuls u Uniji, smatra bivši zvaničnik Unije Andras Biro-Nagy.

"Kako može osvojiti kulturološku kontrarevoluciju, kada nije u stanju ni uvjeriti građane da glasaju protiv jednog takvog bitnog pitanja i problema", rekao je Biro-Nagy.

Liberali se slažu da je Orban održao referendum kako bi skrenuo pažnju građana sa svojih ličnih neuspjeha kao premijera te zemlje. Pokrenuta su pitanja o budžetu koji je korišten kako bi se referendum finansirao, a Orban je siguran kako je ovaj referendum samo početak čitavog niza referenduma koji će se u Evropskoj uniji održati u bliskoj budućnosti, a vezani su za sudbinu izbjeglica.

Mađarskoj je, prema kvoti EU o raspodjeli izbjeglica sa teritorije Italije i Grčke, pripalo njih 1.294. Orban je pozvao na svojevrsnu kulturološku pobunu protiv Unije pozivajući se na njeno navodno "pranje ruku" od izbjeglica.