Svijet
0

Zbog poplava 300 ljudi evakuirano Drezdenu

FENA
Situacija u dolini nabujale Elbe je kritična i danas je iz Drezdena evakuirano oko 300 ljudi, a meteorolozi očekuju tokom ovog vikenda pogoršanje i rast nivoa rijeka.

Prema jutrošnjim podacima, Elba kod Drezdena je već dostigla kritični nivo od 7,27 metara, što je skoro dva metra više u odnosu na prosjek.

Stručnjaci kažu da je situacija u dolini Elbe kritična i teška, ali ne i katastrofalna i podsjećaju na 'poplave stoljeća' iz 2002. godine, kada je Elba premašila nivo od 9,4 metra. Tada su materijalne štete bile ogromne, a u poplavama su oštećeni i mnogi drezdenski muzeji i umjetnička djela neprocjenjive vrijednosti.

U Drezdenu je bilo i problema prilikom evakuacije, pošto neki nisu željeli da napuste svoje domove, pa je zato gradska uprava putem radija pozvala građane da se ponašaju u skladu sa situacijom i zahtjevima spasilačkih ekipa.

Zbog dugotrajnih kiša i topljenja snijega Elba kod Drezdena i Dunav kod Pasaua su poplavili brojne kuće i objekte u blizini obale, a situacija u pogođenim mjestima je i dalje veoma napeta.

U Pasau, gradu na tri rijeke, Dunavu, Inu i Ilcu, gde je proglašen najviši stepen opasnosti pred poplavama, nivo Dunava je skoro udvostručen u odnosu na svoju normalu.