Uzaludne molbe zvaničnika
0

Zbog izgradnje nebodera Sevilja gubi zaštitu UNESCO-a

Sarajevo-x.com
Sevilja (Foto: AFP)
Sevilja (Foto: AFP)
Španski grad Sevilja će možda izgubiti status UN-ove Svjetske baštine zbog novozgrađenog nebodera.

Sevilja je poznata po katedrali i prelijepim bijelim ulicama, ali novi modernistički neboder sa 41 spratom kvari autentičnost grada.

Soliter visok 174 metra projektovao je argentinsko-američki arhitekta Cesar Pelli, koji je projektovao i čuvene kule Petronas u Kuala Lumpuru.

UNESCO je još ljetos uzalud apelovao da se ne nastavi gradnja nebodera u kojem će biti smješten poslovni centar međutim, kraj izgradnje je na pomolu i planiran je za 2012. godinu.

"Mi planiramo posjetu Sevilji da odredimo da li neboder kvari vizuelnu sliku historijskog centra grada i da li će Sevilja ostati pod zaštitom UNESCO-a", rekla je glasnogovornica UNESCO-a Lucia Kuntz, prenosi AFP.

Inače, Sevilja je dobila status zaštićene UN-ove Svjetske baštine davne 1987. godine zbog katedrale izgrađene u gotskom stilu u kojoj se nalazi grob Christophera Columbusa i poznate jevrejske četvrti The barrio de Santa Cruz. Tu se još nalazi i kompleks palata Real Alcazar u kojem su bile španske plemićke porodice. UNESCO je ukinuo dva takva statusa - dolini Elbe kod Drezdena, zbog izgradnje autoputa u blizini i arapskom svetištu u Omanu zbog krivolova na rijetke životinjske vrste.