Protesti u Velikoj Britaniji
0

Zaustavite klimatski haos!

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Širom Velike Britanije danas su organizovani protesti na kojima se traži konkretna akcija po pitanju klimatskih promjena uoči samita u Kopenhagenu, javlja BBC. Organizatori protesta koalicija "Zaustavite klimatski haos" želi da svjetski lideri postignu čvrst novi sporazum o smanjenju emisija gasa.

Policija je saopštila da je na protestima u Londonu učestvovalo oko 20 000 ljudi, dok se na ulicama Glazgova okupilo oko 7 000 ljudi. Slični protesti organizovani su i u Belfastu, a planirani su i u Dablinu.

Ašok Sina iz koalicije "Zaustavite klimatski haos" kaže da namjeravju da pozovu premijera Gordona Brauna da se na samitu u Kopenhagenu prisile bogate zemlje da smanje emisije ugljenika za najmanje 40 odsto u narednih 10 godina, da odgovarajućom sumom novca pomognu siromašnim zemljama i da hitno počnu proces dekarbonizacije energenata.

Organizatori dalje kažu da žele da izvrše pritisak na vladu uoči samita u Kopenhagenu naredne sedmice.

Koaliciju "Zaustavite kilmatski haos" čini više od 100 grupa od Instituta za žene do radničkih sindikata.

Svi oni se slažu da samit treba da izađe sa konkretnim koracima za limitiranje globalnog zagrijavanja, a ne samo da pričaju.

Aktivisti traže da zemlje Zapada smanje emisije ugljenika za 80 odsto do 2050. godine.

U Londonu je u toku više dešavanja u vezi sa klimatskim promjenama pod nazivom "Talas", koje su počele ekumenskom službom u Vestminesteru u kojoj su zajedno učestvovali kenterberijski nadbiskup Rouan Vilijams i nadbiskup Vinsent Nikolas, poglavar Rimokatoličke crkve u Engleskoj i Velsu.

Poglavari dvije crkve rekli su da učestvuju u ovim aktivnostima, jer je "moralni imperativ pozabaviti se uzrocima globalnog zagrijavanja".

U protestima učestvuju aktivisti za očuvanje okoline, humanitarne organizacije, sindikati i razne organizacije uključujući udruženja žena.