Slučaj iz Missourija
76

Zatvorenik oslobođen nakon 42 godine provedene u zatvoru zbog ubistava koje nije počinio

D. B.
Šezdesetdvogodišnji Kevin Strickland iz Missourija pušten je na slobodu nakon što je u zatvoru proveo 42 godine zbog trostrukog ubistva koje nije počinio.

Strickland je uhapšen kada je imao samo 18 godina, a za trostruko ubistvo koje nije počinio osuđen je u junu 1979. godine. Ovo je najduža zatvorska kazna koju je u Missouriju odslužila nevina osoba, ali zbog zakonskih odredbi vjerovatno neće dobiti nikakvu finansijsku kompenzaciju.

Prema zvaničnim podacima, ovo je sedma zatvorska kazna po dužini koju je odslužila nevina osoba u SAD-u.

Missouri daje odštetu zatvorenicima koji su oslobođeni nakon DNK dokaza, a ne nakon svjedočenja očevidaca.

Strickland je osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti za uslovno oslobađanje nakon što je povezan sa pljačkom kuće u Kansas Cityju u aprilu 1978. godine, kada su ubijene tri osobe, Sherrie Black (22), Larry Ingram (22) i John Walker (20). Četvrta osoba u kući bila je Cynthia Douglas (20) koja je povrijeđena te je preživjela jer se pravila mrtvom.

Policija je uhapsila Stricklanda i potom prisilila Douglas da ga optuži. On je tvrdio da je bio kod kuće u vrijeme ubistava te da je gledao TV, a fizičkih dokaza protiv njega nije bilo.

Ipak, godinama kasnije, Douglas je rekla da zna više o zločinu te da je spremna svjedočiti u korist Stricklanda, no u međuvremenu je umrla. Ipak, svjedočile su njena majka, sestra i kćerka te su rekle da je ona prvobitno označila pogrešnu osobu kao počinitelja ubistava. Time je Strickland oslobođen nakon 42 godine provedene iza rešetaka zbog ubistava koje nije počinio.