Evropski parlament
0

Zastupnici se suprotstavljaju ograničavanju slobode kretanja

FENA
Zastupnici Evropskog parlamenta istaknuli su u utorak u Strasbourgu da će se suprotstaviti svakom pokušaju ograničavanja slobode kretanja unutar šengenskog prostora, dok je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso rekao da privremeno uvođenje kontrola duž nacionalnih granica može biti samo iznimka, a ne pravilo.

Predstavnici većine političkih skupina najavili su tokom oštre rasprave o Schengenu i priljevu migranata na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strasbourgu da će se suprotstaviti svim pokušajima smanjenja sadašnje razine slobode kretanja te istaknuli potrebu da EU donese dugoročnu jedinstvenu politiku o migracijama i azilu.

Također su insistirali da glas Evropskog parlamenta mora imati jednaku težinu kao i glas zemalja članica u mogućim promjenama šengenskog sistema.

Evropska komisija je nedavno predložila manje promjene Šengenskog sporazuma, koje bi omogućile državama članicama da privremeno uvedu granične kontrole duž svojih granica ako neka od zemalja ne uspije osigurati svoj dio vanjske granice šengenskog prostora i u slučaju neočekivanog priljeva migranata. Privremena suspenzija Šengenskog sporazuma i sada je moguća, ali samo u slučajevima kada postoji opasnost za javni red i mir, što se do sada uglavnom koristilo za vrijeme velikih sportskih događaja ili velikih političkih skupova.

Barroso je istaknuo da u raspravi o reformama Šengenskog sporazuma nije riječ o ponovnom uvođenju unutarnjih granica, što mora ostati iznimka, a ne pravilo.

"Dopustite mi da budem potpuno jasan, ovdje nije riječ o tome da se nađe načina kako bi zemlje članice ponovno uvele granične kontrole. Čvrsto vjerujem da bi u tom slučaju katastrofalno potkopali ne samo ono što je Europa izgradila u posljednjih 61 godinu, nego i sabotirali naše napore na izgradnji prosperitetne i integrirane Evrope u budućnosti".

"Riječ je o jačanju šengenskih pravila, ne o traženju izlaza izvan njih", dodao je.