Svijet
80

Zastava IDIL-a se vijori blizu sirijske granice sa Turskom

Klix.ba
Crna zastava terorističke organizacije Islamska država (IDIL) podignuta je na zgradi u predgrađu strateški važnog sirijskog grada Kobanija na granici Sirije sa Turskom.

Kako javlja Russia Today, Kurdi koji brane grad kažu da on još uvijek nije pao, ali da su se napadi od nedjelje intenzivirali, pa sada pripadnici IDIL-a grad drže u opsadi.

Prema snimcima iz Turske, njihova crna zastava zavijorila se na zgradi od četiri sprata na istočnom ulazu u grad. U Kobaniju se vode krvave borbe, a prema posljednjim informacijama, više od 45 osoba je ubijeno. Među poginulima je i žena koja se borila na strani Kurda i raznijela, pri čemu je ubila nekoliko IDIL-ovih ratnika.

Kobani i okolina su pod napadima još od sredine septembra, kada su militanti IDIL-a počeli zarobljavati stanovništvo kurdskih sela u ovom dijelu Sirije. Usljed njihovih napada svoje domove je napustilo 160.000 Sirijaca.

Američki avionapadi na IDIL nisu zaustavili kretanje njihove vojske.

Turci su sa svoje strane granice postavili najmanje 14 tenkova, a vojnici su u pripravnosti na brdima blizu Kobanija. Iz grada se, prema njihovim svjedočenjima, čuju zvuci bombardovanja, kao i gust dim od eksplozija.

Jedna granata koja je doletjela iz Sirije srušila je kuću i malu prodavnicu u Turskoj, ali nije bilo povrijeđenih. U nedjelju su u sličnom incidentu ranjene četiri osobe, prenose agencije.