Svijet
0

Zaključci Vijeća ministara EU-a o zapadnom Balkanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vijeće ministara Evropske unije na sastanku u Luxembourgu posvećenom zapadnom Balkanu, održanom u ponedjeljak, usvojilo je zaključke koje objavljujemo u cijelosti.

Liberalizacija viza

Vijeće EU-a ponavlja svoju podršku dijalogu o liberalizaciji viza s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom, Crnom Gorom i Srbijom na osnovu mapa puta koje sadrže jasne i realne smjernice od zemlje do zemlje te podsjeća kako sve zainteresirane zemlje treba da se nastave baviti punom provedbom tih smjernica.

U tom smislu Vijeće pozdravlja ažurirani izvještaj koji je predstavila Evropska komisija o napretku u dijalogu o liberalizaciji viza u tim zemljama. Izvještaj pokazuje jasan napredak koji su te zemlje ostvarile u ispunjavanju smjernica zadatih u mapama puta o liberalizaciji viza.

U tom kontekstu Vijeće ohrabruje Evropsku komisiju da što je ranije moguće predstavi pravni predlog kojim se mijenja Pravilo 539/2001 u cilju ostvarenja slobodnog viznog režima, idealno bi bilo do kraja 2009., s onim zemljama koje ispune sve smjernice.

Priznajući značaj liberalizacije viza za zapadni Balkan, Vijeće naglašava da sve zainteresirane zemlje treba da ostvare slobodni vizni režim po vlastitim zaslugama. Stoga Vijeće pozdravlja do sada ostvareni napredak i poziva zemlje u regiji da ubrzaju i provedu reforme kako bi što prije ispunile nužne smjernice.

Regionalna saradnja

Evropska unija se još obavezuje na podršku regionalnoj saradnji u jugoistočnoj Evropi. Osnažena saradnja među zemljama regije doprinijet će učvršćenju stabilnosti, jačanju dobrosusjedskih odnosa, promociji reformni i bavljenju ekonomskim i socijalnim potrebama kroz ubrzani razvoj, kao i jačanju pravne države, promociju pomirenja, ljudskih prava i poštovanju prava manjina.

U tom kontekstu Vijeće pozdravlja uspješan početak rada Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) i njegov cilj da da postane platforma za efikasnu saradnju svih zemalja regije. Vijeće također cijeni napore Sekretarijata RCC-a da promovira regionalnu saradnju u skladu s prioritetnim područjima RCC-a i koncept regionalne odgovornosti pod okriljem Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), kako je potvrđeno na posljednjem redovnom godišnjem sastanku SEECP-a u Kišnjevu od četvrtog do petog juna.

Vijeće ohrabrije zemlje u regiji da dodatno osnaže saradnju i usmjere se na aktivnosti okrenute ciljevima i rezultatima, uključujući i provedbu raznih inicijativa, u skladu s dogovorenim prioritetima i principom regionalne odgovornosti. Ono potvrđuje ključnu ulogu RCC-a u tim naporima. Vijeće snažno ohrabruje sve zainteresovane zemlje u regiji da usvoje pragmatičan i konstruktivan stav na polju regionalne saradnje. Regionalna saradnja i dalje je bitna za evropsku perspektivu zapadnog Balkana.

Bosna i Hercegovina

Vijeće pozdravlja nedavnu zajedničku posjetu visokog predstavnika EU-a za međunarodne odnose Javiera Solane i američkog potpredsjednika Josepha Bidena (Bosni i Hercegovini) i u potpunosti podržava zajedničku političku poruku koju su uputili tom prilikom.

Vijeće izražava svoju kontinuiranu podršku visokom predstavniku Valentinu Inzku, njegovom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a, te pozdravlja njegove napore na ostvarenju napretka u BiH, kako u procesu stabilizacije i pridruženja, tako i u ostvarenju pet ciljeva i dva uvjeta. Vijeće je razmijenilo stavove o BiH u svjetlu predstojećeg sastanka Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira 29. i 30. juna.

Vijeće je i dalje čvrsto opredijeljeno za tranziciju OHR-a na osnaženo prisustvo EU-a čim se ispuni pet ciljeva i dva uvjeta koje je ono postavilo i naglašava da se ta tranzicija mora obaviti u predstojećim mjesecima. Ono je zatražilo od bh. vlasti da ostvare konkretne rezultate prije junskog sastanka Upravnog odvora PIC-a.

Vijeće je potvrdilo svoju punu podršku evropskoj perspektivi BiH i naglasilo je da je pojačana spremnost na reforme i kompromise od suštinskog značaja na njezinom putu ka Evropskoj uniji.

Vijeće je ponovilo punu podršku prudsko/odžačkom procesu i pozvalo je političke lidere da nastave sa svojim naporima na širenju toga procesa.

Vijeće je izrazilo zabrinutost zbog nekonstruktivne političke atmosfere i nedavnih aktivnosti na osporavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma te pozvalo sve političke lidere u BiH da se suzdrže od nacionalističke retorike i iskreno posvete provedbi neophodnih reformi u općem interesu zemlje i njenih građana.

Vijeće je pozdravilo usvajanje ustavnog amandmana u vezi sa Brčko Distriktom od 26. marta kao ohrabrujući znak da suštinski politički napredak može biti ostvaren ako sve političke stranke pokažu spremnost na kompromis.