Francuski mediji
0

Zadovoljavajuće kazne za ubistvo navijača Bricea Tatona

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svi vodeći francuski mediji prenijeli su u utorak vijest iz Beograda da su optuženi za ubistvo francuskog navijača Bricea Tatona osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od četiri do 35 godina, navodeći izjavu advokata porodice Taton da je zadovoljan presudom za taj "užasan zločin".

Drama francuskog navijača Tatona, koji je preminuo poslije 12 dana borbe za život pošto je pretučen 2009. godine u centru Beograda, gde je došao da prati nogometnu utakmicu Toulouse-Partizan, izazvala je velike emocije u Francuskoj, ali i u Srbiji, skrećući ponovo pažnju na izgrede srpskih navijača i izazvavši zabrinutost predsjednika Srbije Borisa Tadća, piše francuski list Figaro, prenosi Tanjug.

Kako prenosi Mond na svojoj internet stranici, advokat porodice Taton Guy Debuison u Toulouseu izjavio je da su "zadovoljavajuće presude za taj užasan i besmislen zločin".

"Bio sam veoma zabrinut jer predmet nije bio spreman, bilo je političkog pritiska da se što prije počne s procesom, uz očekivane kazne za primjer, ali su se svjedoci povlačili ili nisu smjeli da potvrde svoj iskaz pred sudom", ispričao je francuski advokat, koji kaže da je "proces četiri puta vraćan na početak da bi na kraju trajao devet mjeseci".

"Svaki put je oživljavana patnja Tatonovih roditelja i pitali smo se da li postoji dovoljno dokaza za strogu kaznu, optuženi su prema svjedocima upućivali gestove u smislu 'prerezaćemo ti grkljan', atmosfera je bila izuzetno napeta", rekao je Debuison.

I drugi francuski mediji navode da je suđene bilo obilježeno očiglednim strahom mnogih svjedoka, koji su često mijenjali iskaz i od kojih nijedan nije uspio da razjasni šta se dogodilo s Tatonom niti ko ga je pretukao.

Predsjednik francuskog Udruženja Brice Taton, Philip Mori izjavio je francuskom radiju RMC da nije očekivao "tako oštre kazne".

"Sada postoji osjećaj da je pravda zadovoljena, ali to nam nikada neće vratiti našeg prijatelja Bricea", rekao je Mori.

Francuski mediji prenose i da su današnje izricanje presude u sudu u Beogradu pratile opsežne mjere sigurnosti i da je u sudskoj sali bilo veoma mnogo članova porodice i rodbine optuženih, koji su plakali, naglas negodovali ili upućivali sarkastične izjave kada su kazne objavljene.

U sudnici su izricanje presude, u tišini, pratili i Tatonovi roditelji, zajedno s francuskim ambasadorom u Beogradu Francois-Xavierom Denilloom, prenijeli su francuski mediji.