Svijet
13

Posljednji snimak iz malezijskog aviona: U nesreći izgubila kćerku, zeta i troje unučadi

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Malezijski putnički avion, koji je letio na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur, srušio se u četvrtak u istočnoj Ukrajini, oko 60 kilometara od granice s Rusijom. Niko od putnika i članova posade nije preživio nesreću.

Eksperti trenutno rade na razrješavanju situacije oko pronađenih crnih kutija srušenog malezijskog aviona u kojem je poginulo najmanje 298 ljudi. Iako su pronađene dvije crne kutije, koje uključuju snimke razgovora posade neposredno prije nesreće, još uvijek ostaje nepoznato ko će se baviti njihovim analiziranjem i otkrivanjem glavnog krivca za ovu nesreću.

Ipak, zapadni mediji, zajedno sa nekoliko političara, među kojima su i sekretarka Sjedinjenih Američkih država, Hilary Clinton, te senator John McCain, smatraju kako je glavni krivac za katastrofu upravo Rusija.

Malaysia Airlines trenutno pokušava osigurati siguran prolaz porodicama žrtava do područja na kojem je došlo do nesreće, javlja Reuters. Nekoliko stotina ljudi koji su u nesreći izgubili svoje najbliže trenutno je smješteno u hotelu u Shipholu.

Datin Siti Dina, žena je koja je u avionskoj nesreći izgubila čak pet članova porodice - kćerku, zeta i troje unučadi.

"Bila sam šokirana. Vijest su mi javili prijatelji. Gledala sam CNN vijesti, te smo saznali da se radi o avionu MH17. Stali su u Kuala Lumpuru kako bi se premjestili u drugi avion", kazala je, dodavši kako su članovi njene porodice bili u povratku iz Melbournea.

Na YouTubeu se pojavio i video koji prikazuje posljednje momente putnika u malezijskom avionu, neposredno prije nesreće. Video je snimio jedan od putnika, a potom ga uploadovao na svoj Instagram profil.

Više zapadnih obavještajnih službi i vlada ima saznanja da iza rušenja aviona stoje proruske snage u istočnoj Ukrajini, a premijer Ukrajine Arseniy Yatsenyuk je kazao kako proruski aktivisti, za koje Kijev vjeruje da su oborili malezijski avion, treba da odgovaraju pred međunarodnim sudom u Hagu, javlja Tanjug.

Malezijska aviokompanija je jutros saopštila kako je avion bio tehnički ispravan, te je prošao sve neophodne kontrole. Boing 777-200 je posljednju provjeru prošao 11. jula ove godine na aerodromu u Kuala Lumpuru, a sljedeća kontrola bila je predviđena za 27. august.