Drugi čovjek Al-Qaide
0

"Zabrana nošenja nikaba je napad na islam"

FENA
Ayman al-Zawahiri (Foto: Reuters)
Ayman al-Zawahiri (Foto: Reuters)
Drugi čovjek terorističke organizacije Al-Qaide Egipćanin Ayman al-Zawahiri kritizirao je u audioporuci objavljenoj na internetu namjeru Francuske da zabrani muslimankama da nose veo koji prekriva cijelo lice.

On je na snimku koji traje 47 minuta, a objavljen je na više web stranica, rekao da ovakva nastojanja Francuske i još nekih evropskih zemalja predstavljaju čin diskriminacije muslimanki i napad na islam.

Ako zakon o zabrani nošenja vela koji prekriva čitavo lice u javnosti bude usvojen u Francuskoj, ona će biti druga zemlja u Evropi koja je uvela ovu zabranu - Belgija je prva država koja je to učinila.

Saudijski imami su oslobodili muslimanke u Francuskoj obaveze da nose veo koji prekriva čitavo lice, ali su precizirali da bi muslimanke trebale izbjegavati turističke posjete toj zemlji.

Al-Zawahiri je u drugoj poruci objavljenoj ovog mjeseca na internetu također kritizirao jemenske imame koji su obećali džihad protiv SAD-a u slučaju intervencije te države u Jemenu zbog toga što su zanemarili znakove da njihova vlada surađuje s američkim snagama.

On je pohvalio i jednog od vođa Al-Qaide Mustafu al-Yazida, koji je u maju zajedno s obitelji ubijen u američkom napadu u Pakistanu i poručio da će SAD doživjeti poraz u Iraku, prenijele su agencije.

Vjeruje se da se Al-Zawahiri krije u planinskoj oblasti na granici između Afganistana i Pakistana.