Rušenje velikog mosta
0

Za katastrofu u Baltimoreu kriv singapurski brod: Tri sata nade za one koji su u vodi

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Spasioci u Baltimoreu tragaju za najmanje sedam ljudi i više vozila za koja se vjeruje da su pala u rijeku Patapsco nakon što je u veliki most u gradskoj luci udario kontejnerski brod.
Brod koji je udario u most Francis Scott Key u Baltimoreu bio je kontejnerski brod, DALI, prema službenici za odnose s javnošću Kimberly Reaves iz 5. okruga američke obalne straže.

Web stranica za pomorsko praćenje MarineTraffic pokazala je da se brod pod zastavom Singapura zaustavio u Baltimoreu, odakle je polazio s odredištem Colombo, Šri Lanka. Brod je dugačak oko 300 metara i širok oko 48 metara prema podacima MarineTraffica.

Voda na mjestu srušenog mosta ima temperaturu od oko 9 stepeni celzija zbog čega su operacije spašavanja još hitnije za sve koji bi mogli biti u vodi, piše CNN.

Temperatura od 9 stepeni ne zvuči tako hladno, ali takva temperatura vode ipak može biti smrtonosna. Postoji period od jednog do tri sata u kojem tijelo može izdržati tako niske temperature.

Guverner Marylanda Wes Moore proglasio je vanredno stanje nakon urušavanja mosta.

Šef baltimorske vatrogasne službe James Wallace kaže da su vlasti jutros spasile dvije osobe iz vode, jednu bez povreda, a drugu koja je prebačena u bolnicu u teškom stanju.

"Vlasti nastavljaju potragu za više od sedam osoba", kaže Wallace.

No, ističe da bi se taj broj mogao promijeniti jer se radi o "vrlo velikom incidentu".

Bijela kuća također "pomno prati" dešavanja u vezi s urušavanjem mosta u Baltimoreu.