Neprestana podrška
95

Xi Jinping čestitao Putinu pobjedu i govorio o daljem razvoju kinesko-ruskih odnosa

L. S.
Kineski predsjednik Xi Jinping  i ruski predsjednik Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Kineski predsjednik Xi Jinping uputio je čestitku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu rekavši da njegov ponovni izbor za predsjednika države u potpunosti odražava podršku ruskog naroda.

Sa 99 posto biračkih mjesta koje je dostavilo rezultate Putin je osigurao 87,33 posto svih glasova, pokazali su zvanični podaci o izborima, prenijela je državna novinska agencija RIA.

Bila je to rekordna pobjeda Putina na predsjedničkim izborima na kojima se nije suočio sa istinskom konkurencijom.

"Vaš ponovni izbor u potpunosti odražava podršku ruskog naroda vama. Posljednjih godina ruski narod se ujedinio kao jedan kako bi savladao izazove i stabilno napredovao na putu nacionalnog razvoja i revitalizacije. Vjerujem da će pod vašim vodstvom Rusija moći postići veća dostignuća u nacionalnom razvoju i izgradnji", rekao je Xi Putinu, prenosi kineska državna televizija CCTV.

Naznačio je da Kina pridaje veliku važnost razvoju kinesko-ruskih odnosa i da je spremna održavati blisku komunikaciju sa Rusijom "kako bi promovirala održiv, zdrav i stabilan razvoj (bilateralnih veza)".

Putin je, također, pohvalio ključnog saveznika Pekinga rekavši da je "siguran da ćemo u narednim godinama samo jačati i graditi naše odnose i postići zajedničke uspjehe za dobrobit kineskog i ruskog naroda", prenijela je ruska državna novinska agencija TASS.

"Najvažnije je poklapanje državnih interesa. To stvara veoma dobar ton za rešavanje zajedničkih problema u oblasti međunarodnih odnosa", rekao je Putin.

Bliske veze su se produbile čak i kad je ruska invazija na Ukrajinu uzdrmala odnose Moskve sa zapadnim zemljama, a Kina je naglašeno odbila da osudi napad svog saveznika na Ukrajinu.