Svijet
15

WMO: 2014. bi mogla biti najtoplija godina u historiji

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Svjetske meteorološke organizacije (WMO) Michel Jarraud izjavio je da u slučaju da prosječne temperature novembra i decembra nastave istim tempom, 2014. godina bi mogla biti najtoplija u historiji.

Jarraud je govorio na konferencija za novinare u uredu UN-a u Ženevi, a tom prilikom je kazao kako se prosječna temperatura računa prema temperaturi prvih 10 mjeseci na moru i kopnu. 

"Ako prosječne temperature novembra i decembra nastave istim tempom, 2014 godina bi mogla biti toplija i od 2010., 2005. i 1998. i tako postati najtoplija godina u historiji", kazao je on. 

Prema riječima Jarrauda, među 15 najtoplijih noći u historiji koje su do sada izmjerene, 14 njih je bilo u 21. stoljeću. On je također kazao da globalno zagrijavanje nije stalo te da su enormne vrućine, kiše i poplave uništile prostor za življenje. 

Prema podacima WMO-a, u 2014. godini najhladnije zime zabilježene su u SAD-u, Kanadi i centralnoj Rusiji, a najtoplija ljeta zabilježena su u Južnoafričkoj Republici, Australiji i Južnoj Americi.