Svijet
0

Wikileaks objavio 17 tajnih dokumenata "TISA sporazuma"

FENA
Prema objavljenim dokumentima, riječ je o najvećoj do sada WikiLeaksovoj objavi detalja iz TISA-e. Sporazum bi države potpisnice spriječio da kontroliraju gdje se pohranjuju podaci njihovih građana i ko im pristupa iz inozemstva.

WikiLeaks je na svojim je stranicama objavio 17 tajnih dokumenata povezanih s kontroverznim Općim sporazumom o javnim uslugama (TiSA) na čijem potpisivanju iza zatvorenih vrata rade SAD, EU i još 23 države članice Svjetske trgovinske organizacije, uključujući Tursku, Meksiko, Kanadu, Australiju, Pakistan, Tajvan i Izrael koje zajedno "nose" dvije trećine svjetskog BDP-a.

Evropska komisija na svojim je stranicama objavila da je riječ o sklapanju sporazuma usmjerenog prema liberalizaciji trgovine uslugama.

Objavljivanje ovih dokumenata najveće je "curenje" informacija u vezi s ovim sporazumom, a WikiLeaks piše da zemlje potpisnice njime predaju kontrolu nad dijelom svoje ekonomije.

Prema objavljenim dokumentima, riječ je o najvećoj do sada WikiLeaksovoj objavi detalja iz TISA-e. Sporazum bi države potpisnice spriječio da kontroliraju gdje se pohranjuju podaci njihovih građana i ko im pristupa iz inozemstva. Pod jurisdikciju ovog sporazuma pale bi usluge, vodoopskrba, energetika, promet, bankarski sektor, telekomunikacije...

Ovakav sporazum mogao bi biti loša vijest i za pristalice open source softvera, jer jedan članak zabranjuje državama da traže pristup kodovima “masovnog” softvera ako žele nuditi usluge koje taj softver omogućuje. Potpisnice TISA-e još bi mogle koristiti Linux, OpenOffice i drugi sličan softver, ali ne bi ga mogle zahtijevati za svoje usluge.

Cilj TISA sporazuma jest liberalizirati svjetsku trgovinu uslugama, od bankarskih do zdravstvenih, a inicirale su ga Sjedinjene Države. TISA ima klauzulu prema kojoj se jednom uklonjena trgovinska barijera više ne može vratiti, a sporazum pokriva oko 80 posto svjetske trgovine uslugama.

Iz njega je isključen niz država, kao i članice BRICS-a: Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.

WikiLeaks je prvi put objavio detalje ovog sporazuma u junu prošle godine kada je bila riječ o aneksu o financijskim uslugama.

Dokumenti se mogu pronaći na stranicama WikiLeaksa.