Sergej Lavrov
0

Washington prekinuo vojnu ravnotežu s Rusijom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjedinjene Američke Države su prekinule vojnu ravnotežu s Rusijom kada su odlučile da postave u Poljskoj elemente svog proturaketnog štita, izjavio je u srijedu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, uoči posjete Varšavi.

"Poljska očigledno nije shvatila da je postala element jedne vrlo opasne igre", kazao je Lavrov u intervju koji je u srijedu objavio poljski dnevni list Polska.

Posjeta Sergeja Lavrova Poljskoj je prva posjeta jednog visokog ruskog zvaničnika nekoj zemlji iz Evropske unije nakon sukoba između Rusije i Gruzije.

Poljska, koja je pružila podršku gruzijskom predsjedniku Mihailu Saakašviliju, "osvetila" se Moskvi, smatra Lavrov, prihvativši u jeku sukoba da do 2012. godine primi američku bazu od deset presretača koji mogu da u letu unište eventualne dalekometne balističke rakete.

"Poljska nam se osvetila što smo branili stanovnike Osetije. Takvo ponašanje je bijedno i, povrh toga, politička greška", kazao je šef ruske diplomatije.

General Nikolaj Solovcov, zapovjednik ruskih strateških snaga, upozorio je u srijedu da bi ona mjesta koja budu prihvatila elemente američkog proturaketnog štita u Poljskoj, Republici Češkoj i drugdje mogla postati metom ruskih interkontinentalnih raketa.