Svijet
0

Washington pozdravio uvođenje novih sankcija Iranu

SRNA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Administracija američkog predsjednika Baracka Obame pozdravila je danas odluku Evrope o uvođenju novih sankcija Iranu, ističući da su SAD, sa svojim međunarodnim partnerima, posvećene u namjeri da spriječe Teheran da dođe u posjed nuklearnog naoružanja.

U zajedničkom saopštenju američkog ministra finansija Timothyja Geithnera i državnog sekretara Hillary Clinton ističe se da je evropska zabrana na izvoz iranske nafte i zamrzavanje sredstava iranske Centralne banke još jedan snažan korak u međunarodnim naporima da se pojača pritisak na Iran.

Obamina administracija navodi da su sankcije EU dosljedne koracima koje su SAD preuzele protiv Irana.

Šefovi diplomatija EU danas su usvojili embargo na izvoz nafte iz Irana zbog sporne namjene nuklearnog programa te zemlje. 

Sankcijama je predviđena momentalna zabrana sklapanja novih ugovora o kupovini nafte od Islamske Republike, dok će postojeći ugovori biti poštovani do 1. jula. 

EU trenutno kupuje oko 20 posto iranske nafte. Moskva ocjenjuje da je cilj evropskih i američkih sankcija protiv Irana - ugrožavanje novih međunarodnih pregovora o iranskom nuklearnom programu. 

Zapadne zemlje sumnjaju da Teheran pokušava da proizvede nuklearnu bombu, što Teheran demantuje i tvrdi da nuklearni program koristi isključivo u civilne svrhe.