Svijet
0

Washington opet brine zbog WikiLeaksa

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Plan web-sajta WikiLeaks da objavi još nekoliko miliona povjerljivih američkih dokumenata nanijeće štetu Americi i njenim odnosima sa drugim državama, upozorio je večeras State Department.

"Otkrivanje ovih informacija nanosi štetu SAD i našim interesima. Oni će stvoriti tenziju u odnosima između naših diplomata i naših prijatelja širom svijeta", rekao je porparol P. J. Crowley.

   Web-sajt koji objavljuje povjerljive podatke najavio je da će javnosti predstaviti skoro tri miliona novih dokumenata, prenosi BBC.

  	Crowley je dodao da je State Departmentu već neko vrijeme poznato da je WikiLeaks došao u posjed nekih povjerljivih dokumenata. On je dodao da je i Kongres obaviješten o mogućem objavljivanju podataka.

Crowley je izjavio da su američke diplomatske misije širom svijeta počele da obavještavaju domaćine o mogućem objavljivanju dokumenata u narednim danima.

WikiLeaks je prije dva dana saopštio da namjerava da objavi sedam puta više dokumenata nego u oktobru, kada je javnost stekla uvid u 400.000 dokumenata o ratu u Iraku.

    U julu ove godine ova internetska stranica objavila je 77.000 povjerljivih američkih dokumenata o ratu u Afganistanu.