Ne želi komentarisati situaciju
73

Vođa antisemitske stranke u Mađarskoj saznao da je Jevrej

Klix.ba
Csanad Szegedi
Csanad Szegedi
Kao zvijezda u usponu mađarske desničarske stranke Jobbik, Csanad Szegedi je bio ozloglašen zbog svojih izjava o Jevrejima. Optuživao ih je za kupovanje cijele zemlje, negodovao je zbog toga što ih podržava politička elita i tvrdio da oni uništavaju nacionalne simbole. Onda je otkrio nešto što ga je oborilo s nogu. Naime, Szegedi je Jevrej.

Nakon mnogih spekulacija koje su se počele širiti internetom, Szegedi je priznao da su njegovi djed i baka sa majčine strane Jevreji. Njegova baka je preživjela strahote Aušvica, a djed mu je veteran prisilnih radnih kampova.

Nakon otkrića o svom porijeklu, njegova politička karijera se brzo srušila. Zbog pritiska se, pored toga što je dao otkaz na sve pozicije, Szegedi i iščlanio iz stranke Jobbik. Szegedi je postao poznat 2007. godine, kao jedan od osnivača Mađarske garde, grupe čije su crne uniforme i zastave mnogo podsjećale na stranku Strijela krst, nacističku stranku koja je privremeno vodila Mađarsku krajem Drugog svjetskog rata i koja je odgovorna za smrt hiljada Jevreja. Sud je zabranio postojanje Mađarske garde 2009. godine.

Do tada se Szegedi već učlanio u stranku Jobbik, koja je osnovana 2003. godine, a koja je već postala najveća desničarska stranka u zemlji. Uskoro je postao jedan od njenih najpoznatijih članova.

Szegedi je odbio komentarisati o bilo čemu vezanom za ovaj slučaj. Jedino je rekao da, iako postoje mnogi snimci koji govore drugačije, nikada nije dao nikakvu antisemitsku izjavu.