SAD
0

Više od 1.000 žrtava virusa H1N1, 20.000 hospitaliziranih

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sjedinjene Države nalaze se u središtu drugog vala svinjske gripe H1N1, s virusom koji je rašireniji nego ikada prije, a od prve pojave u aprilu 2009. izazvao je više od hiljadu smrtnih slučajeva i više od 20.000 hospitalizacija, objavili su u petak dužnosnici nacionalne epidemiološke službe - Centra za nadzor i prevenciju bolesti (CDC) iz Atlante.

Istodobno je smrtnost djece od gripe i upale pluća veća nego što se normalno očekuje u ovo doba godine. "To uglavnom ostaje bolest mladih ljudi", rekao je direktor CDC-a Thomas Frieden, prenose agencije.

U usporedbi sa sezonskom gripom, mladi i djeca i dalje su nerazmjerno više pogođeni virusom. U prvih 11 dana oktobra, svako peto dijete u SAD-u imalo je simptome gripe, prema procjenama CDC-a.

Od aprila, u SAD je potvrđeno 95 slučajeva pedijatrijskih smrti od virusa H1N1, od čega gotovo polovica u septembru i oktobru, prema CDC-u.

Cjepivo protiv virusa H1N1 u SAD-u je dostupno već gotovo tri sedmice, no kampanja cijepljenja ne ide očekivanim tempom zbog manjka cjepiva. Prioritetno se cijepe rizične skupine kao što su medicinski radnici, trudnice, mala djeca i kronični bolesnici.

Dugački redovi stvaraju se pred klinikama koje provode cijepljenje, s hiljadama građana koji čekaju i po osam sati bez jamstva da će biti cijepljeni.

Sve nacionalne TV mreže u petak su u večernjim dnevnicima izvijestile o gužvama koje izaziva cijepljenje protiv nove gripe.

CDC je planirao raspolagati s 40 miliona doza cjepiva do kraja oktobra, no do petka je saveznim državama isporučeno samo 16,1 milion doza.

Dvije farmaceutske firme zaostaju u proizvodnji cjepiva, a GlaxoSmithKline nije dobio odobrenje regulatornih tijela za svoj proizvod, kazala je Nicole Laurie, pomoćnica ministrice zdravstva.

Ona nije imenovala dvije firme koje zaostaju u proizvodnji. Cjepivo za H1N1 za SAD proizvode Glaxo i AstraZeneca, sa sjedištem u Londonu, Sanofi-Aventis iz Pariza, Novartis iz Basela i CSL iz Melburnea.

Laurie je kazala da bi do sredine novembra moglo biti isporučeno 42 miliona doza ili osam miliona manje nego što je planirano.

Stručnjaci CDC-a kažu kako očekuju da će se gripa nastaviti u valovima, no ne iznose predviđanja o tome koliko bi dugo pandemija mogla trajati.