Svijet
0

Venecuela preuzela kontrolu nad stranim cementarama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vlasti Venecuele, uz podršku Nacionalne garde, preuzele su u utorak kontrolu nad fabrikama cementa u vlasništvu meksičke korporacije Cemex SAB poslije neuspjelih pregovora o uvjetima nacionalizacije, javljaju agencije.

Vlada je preuzela upravu nad pogonima po isteku roka od 60 dana za pregovore o obeštećenju, određenom u dekretu predsjednika Hugoa Chaveza o nacionalizaciji stranih cementara u zemlji, javio je AP.

Dvije druge cementne kompanije, francuski Lafarge SA i švajcarski Holcim, pristale su jučer na uvjete vlade i složile se da ostanu u Venecueli kao manjinski partneri.

Chavez je nacionalizaciju stranih cementara nazvao jednim od mnogih koraka ka socijalizmu, poslije nacionalizacije telekomunikacionih kompanija i proizvođača električne energije, čeličana i vodećih petrolejskih projekata.

Potpredsjednik Ramon Carrizalez navodi da je meksički Cemex tražio obeštećenje od nekih 1,3 milijardu američkih dolara što je, kako je rekao, "daleko iznad realne vrijednosti."

Od tri nacionalizirane kompanije, Cemex je imao najveće prisustvo u Venecueli gdje zapošljava oko 3.000 ljudi.

Venecuela se složila da plati odštetu od 267 miliona dolara Lafarge-u, za 89 posto udjela u vlasništvu i 552 miliona dolara Hoicimu za 85 posto udjela.