Svijet
0

Venecuela predala SAD-u osumnjičenog narkobosa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Venezuela je američkim zvaničnicima predala Carlosa Alberta "Betoa" Renteriju, jednog od najtraženijih krijumčara kokainom, nakon što su ga venecuelanski i britanski agenti uhitili u zajedničkoj akciji.

Sjedinjene Države su ponudile nagradu od pet milijuna dolara za informaciju koja bi im pomogla u hvatanju Renterije, posljednjeg vođe kolumbijskog narkokartela Norte del Valle koji je bio na slobodi.

Kartel je u Washingtonu optužen da je izvozio 500 tona kokaina u SAD devedesetih godina, ali je oslabio nakon uhićenja ili smrti svih svojih vođa.

Renteria je predan Amerikancima u utorak na glavnom venecuelanskom aerodromu blizu Caracasa, gdje ga je čekao američki avion, prenijela je agencija Reuters.

"Kao nikada do sada, zadali smo udarac mafiji i kriminalnim organizacijama koje se bave krijumčarenjem narkotika", izjavio je venecuelanski ministar unutarnjih poslova Tarek El Aisami, dodajući da se njegova zemlja nalazi pored najvećeg svjetskog proizvođača narkotika - Kolumbije, i najvećeg svjetskog potrošača droge - SAD-a.

Renteria je uhićen 5. jula u zajedničkoj operaciji vojnika venecuelanske Nacionalne garde i britanskih agenata za borbu protiv trgovine narkoticima, u Caracasu.

Krijumčari narkoticima koriste susjede Kolumbije, posebno Venezuelu, kao teritorije preko kojih krijumčare narkotike.

Venezuela je saopćila da je ove godine deportirala 12 osumnjičenih za krijumčarenje narkoticima, a 49 od 2006., uglavnom u Kolumbiju i SAD.