Na snazi upozorenja
38

Velika zimska oluja ponovo pogađa SAD, u nekim dijelovima zemlje temperature i do -45

S. Š.
SAD ove zime su se već suočavale sa ekstremnim vremenskim uslovima (Foto: Twitter)
SAD ove zime su se već suočavale sa ekstremnim vremenskim uslovima (Foto: Twitter)
Ozbiljne vremenske prilike izazivaju velike poremećaje širom SAD-a, sa novim snježnim upozorenjem na mećavu u mnogim dijelovima zemlje, uključujući Minnesotu, gde bi snežne padavine "mogle da obore rekorde".
Od jučer, oko 75 miliona ljudi u 28 država stavljeno je pod zimska upozorenja. Predviđaju se snažni udari vjetra koji potencijalno dostižu brzinu od 80 km/h i temperaturu od čak -45 stepeni u nekim dijelovima.

Nacionalna meteorološka služba predviđa se da će u gradovima Mineapolisu i St. Paulu danas i sutra pasti oko 30 centimetara snijega, na dosadašnjih 15ak centimetara već formiranog snježnog prekrivača.

Do četvrtka ujutro, jak snijeg padao je u dijelovima Minesote i Wisconsina.

Guverner Minesote Tim Walz rekao je u saopćenju od jučer da, iako "Minnesoti nije strano ekstremno vrijeme", ova oluja "mogla bi oboriti rekorde".

Rekordi su već oboreni u Coloradu kada su temperature dostigle minus 11 u Denveru, koliko je bilo izmjereno danas. Prethodni rekord za ovaj datum bio je prošle godine kada je bilo minus sedam, objavila je meteorološka služba u Twitteru, dodajući da bi moglo "zahladiti za stepen ili dva u narednih nekoliko sati", piše BBC.

Serija talasa niskog pritiska koji su prolazili preko arktičkog hladnog fronta gurnuli su teške snježne i mećavne uslove na obali i srednjem zapadu SAD-a, stvarajući pritom velike smetnje u putnim pravcima.

SAD su se ove zime već suočavale sa snježnim nametima i ekstremno niskim temperaturama koje su za sobom odnijele više desetina života.