Svijet
153

Velika Britanija neće učestvovati u eventualnom napadu na Siriju

Klix.ba
Članovi Parlamenta Velike Britanije odbili su prijedlog premijera Davida Camerona o učešću te zemlje u eventualnom napadu na Siriju nakon što je navodno režim predsjednika Bashaara al-Assada upotrijebio hemijsko oružje protiv svog naroda.

Za prijedlog Vlade Velike Britanije glasala su 272 člana Parlamenta, dok ih je 285 bilo protiv čime je inicijativa premijera Camerona izgubila potrebnu podršku.

Premijer je kazao da je ovo jasan znak na Parlament ne želi nikakvu akciju kada je u pitanju Sirija i da će se stvari u tom smjeru odvijati shodno večerašnjem glasanju.

Osim za Camerona, ovo će biti veliki udarac za Sjedinjene Američke Države koje imaju u planu pokrenuti vojnu akciju u Siriji.

Iz Laburističke stranke tražili su jače dokaze kada je riječ o tvrdnji da je al-Assad koristio hemijsko oružje protiv svog naroda.

Ranije danas, američki predsjednik Barack Obama u intervjuu za televiziju PBS je izjavio da još nije donio konačnu odluku o odgovoru sirijskom režimu za korištenje hemijskog oružja i dodao da nema namjeru ulaska u otvoreni rat u Siriji, ali da svako ko prekrši takva pravila poput upotrebe hemijskog oružja mora snositi i odgovornost za taj čin.