George Mitchell
0

"Važno je proširiti i učvrstiti primirje u Gazi"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Novi američki izaslanik za Bliski istok George Mitchell ocijenio je u srijedu u Kairu kako je važno da primirje u Gazi bude "prošireno i učvršćeno".

"Važno je da primirje bude produžno i učvršćeno", izjavio je Mitchell za štampu, nakon razgovora s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom.

Nakon što ga je američki predsjednik Barack Obama imenovao izaslanikom za Bliski istok, Mitchell je stigao u Kairo, koji je prva etapa njegove turneje po regiji i Evropi.

On je naglasio da su Sjedinjene Američke Države "zahvalne" Mubaraku zbog uloge koju je Egipat odigrao na uspostavljanju trajnog mira u pojasu Gaze koji je stupio na snagu 18. januara, nakon 22-dnevne izraelske vojne operacije.

Početak misije Georgea Mitchella podudario se s valom napada u pojasu Gaze, prvom otkako su Izrael i islamistički pokret Hamas proglasili primirje.

Jedan vojnik je ubijen, a tri su ranjena u eksploziji bombe pri prolasku patrole s izraelske strane sigurnosnog zida u pojasu Gaze. Niko nije preuzeo odgovornost za napad. Nešto kasnije, Izraelci su u znak odmazde ubili jednog Palestinca.

Glasnogovornik izraelskog premijera Ehuda Olmerta Mark Regev izjavio je u srijedu da će Izrael "djelovati kako bi se zaštitio od tako žestoke provokacije".

Izraelski avioni su bombardirali prije zore tunele za krijumčarenje koji povezuju jug pojasa Gaze s Egiptom, izjavili su izraelski vojni izvori i očevici. Žrtava nije bilo.

Jedan od glavnih ciljeva izraelske operacije "Čvrsto olovo" koja je vođena od 27. decembra do 17. januara i u kojoj je ubijeno 1.330 Palestinaca, bio je da se spriječi krijumčarenje oružja između pojasa Gaze i Egipta kroz tunele.