Svijet
0

Vatikan protiv Amnesty Internationala

Sarajevo-x.com
Renato Raffaele Martino
Renato Raffaele Martino
Kardinal Renato Raffaele Martino, predsjednik Papinskog vijeća za pravdu i mir poručio je katolicima širom svijeta da prestanu finansirati udruženje za zaštitu ljudskih prava "Amnesty International". Razlog za ovakvu akciju je činjenica da se AI zalaže za pravo na abortus kod žena koje su bile silovane, žrtve incesta ili su suočene sa ozbiljnim zdravstvenim rizikom.

Kardinal je optužio Amnesty da okreće leđa svojoj misiji zaštite ljudskih prava.

"Posljedice za ovakvu odluku su neizbježne", stoji u izjavi kardinala Martina. Suspendovana je sva finansijska pomoć koju su davale organizacije sa katoličkim predznakom. Pozvani su i individualci da prestanu davati novac za ovu organizaciju.

Amnesty je svoju neutralnu politiku po pitanju abortusa promijenio u aprilu tekuće godine. Tada je predsjednik talijanskog ogranka AI-a, Paolo Pobbiati, upozorio da će ovakav stav katolička crkva pogrešno protumačiti.

"Ovo nema nikakve veze sa legitimizacijom abortusa kao dijela kampanje za ljudska prava. Ima veze sa borbom za zaustavljanje nasilja nad ženama", rekao je on.

"Ovakva odluka je jednim dijelom inspirisana iskustvima iz Afrike. Tamo se dešava da vojnici siluju žene u zajednicama koje napadnu sa ciljem da one rode njihovu djecu. Mi vjerujemo da žene koje su imale abortus imaju pravo na medicinsku njegu bez obzira na razlog pobačaja. Nadalje, pokušavamo promovirati korištenje kontracepcije kako bi se smanjio broj pobačaja".

"AI ne zauzima stav o tome da li abortus treba biti legalan ili ne te da li je to ispravan ili pogrešan čin.", dodao je Pobbiati u svojoj izjavi.

Kardinal Martino u svemu tome ne vidi sive zone.

"Crkva nas uči da nema opravdanja za ubijanje nevinog života. Abortus je ubistvo. Čak i u slučajevima silovanja kada se nerođeno dijete definira kao neprijatelj - 'stvar' koja se mora uništiti. Kako možemo reći da je ubistvo djeteta u nekim slučajevima dobro, a u nekim zlo".

U izjavi talijanskog AI stoji da oni nikada nisu primali finansijska sredstva od Vatikana ili katoličke crkve. Amnesty International odbija podršku vladinih organizacija i političkih stranaka. Ipak Pobbiati je priznao da su zabrinuti zbog ovakvih vatikanskih izjava. Postoji bojazan da će individualci - katolici poslušati savjet kardinala Martinoa.

"Ovo bi moglo predstavljati opasnost po donacije i jako smo uzrujani zbog ovakvih izjava Vatikana", kazao je Pobbiati.