Svijet
0

Vanredni samit u Briselu o paketu za spas Grčke

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Šefovi država i vlada zemalja članica eurozone sastat će se u četvrtak na samitu u Briselu, gdje će raspravljati o drugom paketu pomoći Grčkoj i o finansijskoj stabilnosti zone eura.

Prvi paket pomoći Grčkoj, u vrijednosti od 110 milijardi eura (160 milijardi dolara), odobrili su prošle godine Evropska unija i Međunarodni monetarni fond.

Uoči vanrednog samita, predsjednik Evropske komisije José Manuel Barroso pozvao je lidere zemalja-članica eurozone da postignu saglasnost o planu za rješavanje dužničke krize.

"Niko ne treba da živi u zabludi da situacija nije veoma ozbiljna," ukazao je Barroso.

On je upozorio lidere da na samitu treba da predoče kako će učiniti grčki dug održivim, pod kojim uvjetima će privatni kreditori doprinijeti novoj pomoći dugovima opterećenoj članici eurozone, kao i koja bi bila nova ovlaštenja evropskog kriznog fonda.

Na sastanku Barrosa s premijerom Grčke Georgeom Papandreouom jučer popodne je istaknut stav Atine koja "naglašava koliko veliki značaj taj samit ima za Grčku, za održivost grčkog javnog duga, likvidnost grčkih banaka i postepeno smanjenje teškog tereta koji nose grčki građani".

Skupu će prisustvovati i izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda i to će biti njeno prvo međunarodno pojavljivanje u novoj ulozi koju je preuzela 5. jula.

MMF je u utorak apelirao na Uniju do brzo odluči o planu za Grčku, uz napomenu da što se duže čeka i pregovara, veća je opasnost od širenja krize, što bi naštetilo privredi čitave EU i svijeta.