Teheran zatvara Hormuški moreuz?
0

Usvojen naftni embargo protiv Irana

SRNA
Ministri vanjskih poslova zemalja EU formalno su danas usvojili naftni embargo protiv Irana zbog njegovog nuklearnog programa, izjavile su diplomate u Briselu.

Sankcijama je predviđena momentalna zabrana sklapanja novih ugovora o kupovini nafte od Islamske Republike, dok će postojeći ugovori biti poštovani do 1. jula. EU trenutno kupuje oko 20 posto iranske nafte.

   Teheran demantuje da pokušava da razvije nuklearno oružje i smatra da su razgovori, a ne sankcije, jedini način za rješavanje krize.

   Šef vanjske politike EU Catherine Ashton izjavila je ranije da su nove sankcije jedini način da se Iran primora na razgovore, prenio je BBC.

   Zvaničnik iranskog parlamenta izjavio je danas da će Teheran zatvoriti ulaz u Persijski zaliv ukoliko novim sankcijama bude blokiran izvoz iranske nafte.

   Mohamed Kosari, zamjenik šefa parlamentarne komisije za vanjske poslove i nacionalnu bezbjednost, rekao je da će Hormuški  moreuz biti definitivno zatvoren, ako se dogodi poremećaj u prodaji iranske nafte.

   Ovaj moreuz je najvažnija svjetska pomorska ruta za transport nafte.
   Pentagon je, u međuvremenu, objavio da su američki nosač aviona Abraham Linkoln, te po jedan britanski i francuski ratni brod, prošli Hormuškim moreuzom bez incidenata na putu ka Persijskom zalivu.

   Britanski premijer William Hague izjavio je po dolasku na sastanak u Briselu da su nove sankcije "legitiman mirovni pritisak na iranske vlasti, kako bi one pristale na svrsishodne pregovore sa međunarodnom zajednicom".