Svijet
6

"Uspravni čovjek" dobio nagradu za borbu za ljudska prava

FENA
Erdem Gunduz u sredini (Foto: AFP)
Erdem Gunduz u sredini (Foto: AFP)
Turski "Uspravni čovjek", scenski umjetnik koji je postao simbol antivladinih protesta ove godine, primit će naredne sedmice priznatu njemačku nagradu za borbu za ljudska prava, saopćila je u ponedjeljak komisija.

Erdem Gunduz, 34-godišnji plesač i koreograf, bit će počašćen za njegovu "hrabru predanost borbi za slobodu izražavanja i ljudskih prava" nagradom M100 Media Award, koju svake godine dodjeluje žiri koji se sastoji od novinara.

Prošle godine nagradu je primio predsjednik Evropske centralne banke Mario Draghi, podsjeća AFP.

Prethodnih godina ova nagrada je otišla u ruke danskog karikaturiste, koji je crtao kontroverzne crteže poslanilka Muhameda, i bivšem francsukom minitru vanjskih poslova i osnivaču Ljekara bez granica Bernardu Kouchneru.

Gunduz je postao poznat širom svijeta jer je satima nepomično stajao na trgu Taksim tokom protesta koji su predstavljali izazov za premijera Recepa Tayyipa Erdogana u junu i julu.

"Tihim protestom, on je postao simbol mirnog otpora i imitiran je diljem svijeta", saopćio je žiri koji će mu dodijeliti nagradu 5. septembra u Potsdamu kod Berlina.

"Njeogovo oružje je kreativnost, njegovo obilježje hrabrost i ustrajnost. To je ono što je potrebno za unapređenje slobode govora i ljudska prava", istaknuo je žiri.