Svijet
0

Uragan Matthew odnio najmanje 400 života na Haitiju

FENA
U uraganu Matthew poginulo je najmanje 400 ljudi na Haitiju prilikom njegovog prolaska početkom sedmice, rekao je danas novinskoj agenciji AFP senator juga Herve Furcan, navodeći da je riječ o bilansu koji još ostaje privremen.

U velikom broju područja i dalje je vrlo težak pristup i vlasti nisu još ujednačile sve cifre povrijeđenih i poginulih. Civilna zaštita na jugu spominje bilans od 315 poginulih osoba, ali ciframa nisu obuhvaćene komune Camp Perrin, Les Anglais, Coteaux i Arniquet.

Čitav južni dio zemlje je poplavljen od jake bujice vode i potresen snažnim vjetrovima, ponekada i više sati.

Vjetrovi i kiše su potopile hiljade kuća, oštetile škole, uništile prostrane poljoprivredne površine, preduzeća, ceste i mostove. Više od 29.000 kuća je uništeno, nigdje kao na jugu.

Oko 80 posto zgrada Jeremija, glavnog grada južnog departmana Grand’Anse, koji ima oko 30.000 stanovnika, srušeno je, navodi Jean-Michel Vigreux, direktor NVO Care Haiti.

Više od 21.000 osoba je evakuirano, a 350.000 imaju potrebu za pomoć, prema informacijama ureda za saradnju humanitarnih poslova UN-a. S poplavama, vlasti strahuju od porasta slučajeva kolere, naveo je AFP.