Ciklon jačine tri
31

Uragan Idalia nastavlja pustošiti obalu SAD-a, bez struje više stotina hiljada domova

S. Š.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Uragan Idalia historijskih razmjera prešao je granicu s Georgiom u srijedu popodne nakon što je ranije tokom dana harao duž floridskog Big Benda kao tropski ciklon kategorije tri, izazivajući "katastrofalne" oluje i poplave stotinama milja.

Središte oluje je do podneva bilo 25 milja sjeverno od Valdoste u Georgii, i krenulo je ka sjevero-sjeveroistoku brzinom od 20 mph sa stalnim vjetrom od 85 mph - slabijom jačinom nad kopnom, ali i dalje uraganom.

"Katastrofalni olujni nalet koji se javlja duž obale Floride Big Bend vjetrovi koji se šire u unutrašnjost preko sjeverne Floride", navodi Nacionalni centar za uragane u svom jutarnjem ažuriranju.

U ažuriranju nekoliko sati kasnije rečeno je da su se vjetrovi proširili na Georgiju.

Očekivalo se da će se talasi koji su zahvatili istočnu i centralnu obalu Meksičkog zaljeva od Floride do Louisiane povećati duž jugoistočne atlantske obale i "vjerovatno uzrokovati po život opasne uslove za surfanje", saopćio je centar za uragane.

Više od četvrt miliona ljudi je bez struje u državi Florida, prema poweroutage.us, koji prati prekide u napajanju električnom energijom širom SAD-a.