Policija saopćila detalje
73

Amerikanac je 16 godina nevin bio u zatvoru, a jučer ga je ubio policajac

B. R.
Leonard Allen Cure (Foto: Facebook Georgia Innocence Project)
Leonard Allen Cure (Foto: Facebook Georgia Innocence Project)
Leonard Allen Cure je 16 godina bio u zatvoru zbog pogrešne presude, a onda je oslobođen krivice. Policajac u američkoj saveznoj državi Georgia jučer ga je ubio.

Upucan je nakon što je policija zaustavila njegov automobil. Tvrde da se ovaj 53-godišnjak suprotstavio policajcu i da ga je napao. Nakon što je upucan, intervenisala je hitna pomoć, ali je kasnije preminuo.

"Mogu samo zamisliti kako je znati da je tvoj sin nevin i gledati ga dok ga osuđuju na doživotnu zatvorsku kaznu. Zatim ga oslobađaju od optužbi i onda ti kažu da je ubijen iz vatrenog oružja", izjavio je Set Miller koji je Curea zastupao dok je bio u zatvoru.

Njegovo vozilo je zaustavljeno dok je vozio magistralnom cestom kojom se povezane savezne države Georgia i Florida. Izašao je iz vozila, a kada mu je rečeno da će biti uhapšen, prestao je da postupa po zahtjevima policajca.

Nakon što je policajac prvi put upotrijebio elektrošoker, Cure ga je napao. Policajac je ponovo upotrijebio elektrošoker, a zatim ga je udario pendrekom. Potom je izvadio pištolj i upucao ga. Policija nije saopćila detalje o tome zašto je Cure trebao biti uhapšen.

On je 2004. osuđen na doživotni zatvor zbog oružane pljačke i napada u Floridi. Iz zatvora je pušten 2020. nakon što je oslobođen krivice. Isplaćena mu je naknada u iznosu od 817.000 dolara zbog toga što je nevin bio u zatvoru. Ček za ovu naknadu je dobio u augustu ove godine, prenosi BBC.