Svijet
0

Upozorenje Japancima u Kini da budu oprezni

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Japanska ambasada u Kini upozorila je svoje građane koji žive u toj zemlji da budu oprezni, uoči 79. godišnjice japanske okupacije istočnog kineskog grada Nandžinga i u svijetlu spora dvije zemlje u vezi s kineskim ribarskim brodom, koji je prošle sedmice uhvaćen u spornim teritorijalnim vodama.

U saopćenju postavljenom na internet stranici i prosleđenom Japancima koji žive u Kini, ambasada je savjetovala građanima da budu oprezni na javnim mjestima, kao i u obraćanju i ponašanju prema Kinezima i da se uzdrže od provokacija.

Ambasada navodi i da s vremena na vrijeme, poslije incidenta 7. septembra, u blizini spornih ostrva Senkaku, na kineskom Diaoju, u Istočnom kineskom moru, dolazi do jačanja kineskog nacionalizma, naročito uoči godišnjice japanske okupacije koja se obilježava 18. septembra, objavila je agencija Kyodo.

Diplomatski spor je nastao prošle sedmice kada su japanske vlasti uhapsile kapetana kineskog ribarskog broda, nakon što se sudario s dva japanska patrolna čamca u blizini ostrva Senkaku, na koja polažu pravo obje zemlje.

Svih 14 članova posade i brod su vraćeni u Kinu, ali kapetan se još nalazi u pritvoru u Japanu i prijeti mu istraga zbog sprečavanja pripadnika obalske straže da obavljaju svoju dužnost što je izazvalo žestoke kritike Pekinga.

Dan poslije sudara, oko 30 aktivista grupe koja tvrdi da Kina ima suverenitet nad ostrvima, protestovalo je ispred japanske ambasade u Pekingu, a zabilježeno je i nekoliko manjih incidenata. U incidentima, za sada, nema povrijeđenih, a japanska ambasada je saopćila da su kineski zvaničnici garantovali sigurnost građanima Japana.

Povodom ovih događaja, portparolka kineskog ministarstva vanjskih poslova Đang Ju rekla je da je odluka kineske vlade i naroda da brane svoju teritoriju nepokolebljiva, ali da vjeruje da će "kineska javnost biti razumna i upotrebiti legitimne načine da iskaže svoje mišljenje".