Svijet
5

Uoči referenduma: Ukrajina poziva Krim na dijalog, Amerikanci prijete sankcijama

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Vlada Ukrajine uputila je poziv vlastima Krima na dijalog i dogovor, naglasivši da se samo tako može riješiti kriza na Krimu, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine navedeno je da Ukrajina neće priznati sutrašnji referendum na Krimu o pripajanju tog djela Ukrajine Moskvi.

"Pozivamo vlasti Krima na dijalog i na mirno rješenje ovog pitanja ako međunarodna zajednica ne prizna rezultate referenduma. Održavanje referenduma je miješanje vanjskih sila u unutrašnja pitanja Ukrajine kao i kršenje međunarodnog prava", navodi se u saopćenju.

Na kraju se dodaje da se problem na Krimu može riješiti samo mirnim putem i dijalogom, dok bi sve druge opcije vodile katastrofi i eskalaciji sukoba.

Inače, sutra se održava referendum u Autonomnoj Republici Krimu u Ukrajini o pripajanju tog djela Ukrajine Rusiji.

Tatarski Turci na Krimu u Ukrajini, prisjećajući se protjerivanja koje su njihovi preci doživjeli prije 70 godina i pripremaju se da bojkotuju sutrašnji referendum na Krimu o pripajanju tog djela Ukrajine Moskvi. Većina se pribojavaju da bi mogli izgubiti sva prava i slobode ako se Krim pripoji Rusiji

Tatarski Turci se ne žele prikloniti Rusiji, nego žele zadržati teritorijalni integritet Ukrajine i da i dalje nastave živjeti pod kontrolom Kijeva. Naime, oni se boje da bi mogli izgubiti svoja prava kao što je bio slučaj za vrijeme Sovjetskog Saveza.

S druge strane, Rusija je danas uložila veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) kojom se nevažećim proglašava sutrašnji referendum na Krimu, kao i promjene statusa Krima do kojeg bi moglo doći u ishodu tog referenduma.

Američka ambasadorica u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) Samantha Power, nakon što je Rusija uložila veto na rezoluciju koja se odnosi na referendum o statusu Krima i rezultatima referenduma koji je planiran za sutra, izjavila je da je Rusije na taj način odbacila saradnju s ostatkom svijeta.

"Rusija je tim vetom odbacila rezoluciju mira i dijaloga u svijetu", kazala je američka zvaničnica, naglasivši da se Rusija time direktno izolirala od ostatka svijeta.

"Rusija se time stavila van svim međunarodnih normi i međunarodnog prava koje uređuje odnose među zemljama", ocijenila je ona.

Američki senator John McCain kazao je da američki Kongres podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine kao države i da će to nastaviti činiti i u budućnosti. U okviru posjete Ukrajini, novinarima je kazao da republikanci ali i demokrate u Kongresu snažno podržavaju teritorijalni integritet i nedjeljivost Ukrajine.

"Rusija je bez ikakvog opravdanja prekršila teritorijalni integritet Ukrajine. Nova vlada Ukrajine je legitimna i ima svako pravo upravljanja zemljom. Promjene neće biti jednostavne, ali mi vas nikada nećemo ostaviti same na ovom putu", rekao je McCain.

Na kraju je kazao da vjeruje da će ekonomskim sankcijama izvršiti pritisak na Rusiju kao što su uradili i prema Iranu.

Američki vojni komandant Andrew Biehn izjavio je da će raketni razarač "USS Truxtun" američke vojske izvesti više vježbi sa savezničkim brodovima u Crnom moru, javlja Anadolu Agency (AA).

On je novinarima u Bugarskoj kazao da njegovu posadu čini 300 vojnika i da je brod usidren u bugarskim vodama.

"Bit će izvedene dodatne zajedničke vježbe kao međunarodni odgovor na rusku akciju u Ukrajini", rekao je on.

Inače, na Krimu, gdje će se održati referendum, trenuno živi 60 posto Rusa, 24 posto Ukrajinaca i 12 posto tatarskih Turaka.