Svijet
95

Uništene znamenitosti Palmire u fotografijama: Kultura u raljama terora

Klix.ba
Foto: AFP
(Foto: AFP)
Deset mjeseci IDIL-ove okupacije Palmire ostavile su vidljive posljedice na neprocjenjive kulturno-historijske znamenitosti. Nakon što je vojska sirijskog predsjednika Bashara al-Assada uspjela zauzeti drevni grad Palmiru, objavljene su fotografije uništenih kulturno-historijskih spomenika.

Sirijski šef za antikvitete Maamoun Abdulkarim kazao je da su određeni značajni kulturni spomenici nepovratno uništeni, ali da su neki i sačuvani, te da se očekivalo mnogo teže stanje.

Predsjednik Sirije Bashar al-Assad pozdravio je ponovno osvajanje Palmire okarakterisavši ga kao značajno dostignuće u borbi protiv terorizma. Vojni izvori kažu da sada sirijska vojska ima potpunu kontrolu nad Palmirom, nakon nekoliko dana žestoke borbe sa borcima IDIL-a, uz značajnu podršku ruskih zračnih snaga.

Nakon što je IDIL prošle godine zauzeo Palmiru, eksplozivom su uništili nekoliko drevnih građevina. Međutim, da situacija nije "toliko loša" pokazuju posljednji snimci Palmire, gdje se jasno vidi da nizovi antičkih stubova i lukova još uvijek postoje.

Prošle godine uništen je dio Belovog hrama, Hram Baal Shamin i Slavoluk pobjede.