Svijet
0

UN: oko 600.000 raseljenih zbog nasilja u Keniji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Oko 600.000 osoba je raseljeno nakon političkog nasilja koje potresa Keniju od objave ponovnog izbora predsjednika Kibakija, izjavio je u Helsinkiju zvaničnik Ujedinjenih naroda za humanitarna pitanja John Holmes.

"Procjenjujemo da ima 300.000 raseljenih osoba koje se nalaze po kampovima", međutim "ima isto toliko je onih koji su raseljeni a nisu u kampovima već kod rodbine, prijatelja ili susjeda", rekao je Holmes na konferenciji za štampu.

Ujedinjeni narodi i kenijski Crveni križ dosad su stalno navodili brojku od 300.000 raseljenih.

Prema Holmesovim riječima, 300 privremenih kampova bi trebalo smanjiti na stotinjak, kako bi bili bolje snabdjeveni, organizirani i zaštićeni.

"Pozvali smo međunarodnu zajednicu da pošalje 42 miliona dolara , odnosno 29 miliona eura. Mi smo primili oko 22 miliona", rekao je Holmes.

Holmes je također kazao da se kriza u Keniji teško odražava na regionalnu situaciju, luka u Mombasi, na jugu, "stjecište" je humanitarne pomoći, naprimjer prema Sudanu i Demokratskoj Republici Kongo, dok su druge luke, poput glavnoga grada Tanzanije Dar es-Salaama skoro potpuno zasićene.