Svijet
9

UN nije usvojio rezoluciju o Ukrajini

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Petnaest članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) nastavit će s konsultacijama ali nisu spremne da usvoje rezoluciju o primirju koje je stupilo na snagu na istoku Ukrajine, izjavili su u nedjelju diplomati.

Vijeće je trebalo u nedjelju da se izjasni o tekstu koji je prezentirala Rusija, u kojem poziva na "potpunu primjenu" ovog primirja zaključenog u četvrtak nakon pregovora u Minsku.

Neke zemlje su nakon toga uložile amandmane, među kojim i Malezija, koja želi da tekst sadrži referencu o letu MH-17 Malaysia Airlinesa koji je polovinom jula srušen na istoku Ukrajine.

"Bilo je novih konsultacija i nismo u mogućnosti da glasamo o tekstu danas (nedjelja) - izjavio je novinarima britanski ambasador Mark Lyall Grant te dodala "pratimo događaje na terenu", javlja agencija AFP.

On je priznao da "nema garancija" da će 15 članica Vijeća doći do zajedničkog stava i usvojiti tekst, ali je odbio da precizira odakle dolaze poteškoće.

Primirje je stupilo na snagu u nedjelju ujutro u regijama Donjeck i Ligansak i izgledalo je da se globalno poštuje, smatrali su separatistički lideri i ukrajinske vlasti.

Bombaradiranja su se ipak nastavila oko strateškog grada Debalceva u kojem je stacionirano nekoliko hiljada ukrajinskih vojnika kojima prijeti opsada.