Svijet
0

UN: Nasilje nad ženama se ne smanjuje

FENA
Ban Ki-moon; Foto: AP
Ban Ki-moon; Foto: AP
Nasilje nad ženama se nastavlja svuda u svijetu na često "prikriven način", naglasio je u srijedu u svojoj poruci generalni tajnik Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon.

"Nasilje nad ženama i kćerima se ne smanjuje na svim kontinentima, zemljama i kulturama", naglasio je Ban Ki-moon u poruci objavljenoj uoči Međunarodnog praznika žena, javio je AFP.

Nasilje "uništava živote žena i njihovih porodica, kao i društvo u cjelini" i, iako je zabranjeno u mnogim zemljama, u stvarnosti je "često prikriveno i prešutno dozvoljeno", kazao je on sa žaljenjem.

"Osamostaljivanje žena je samo po sebi cilj i uvjet za poboljšanje života svokog od nas na planeti", kazao je Ban, dodavši da smo uprkos rezultatima na Svjetskom samitu 2005. godne, gdje je potvrđen princip jednakosti spolova, "još uvijek daleko od toga da ovaj koncept ugradimo u univerzalnu praksu".

"U skoro svim zemljama, žene su zapostavljene na mjestima odlučivanja", rad žena je i dalje potcijenjen, potplaćen ili nije uopće plaćen", kazo je on.

Ban Ki-moon podsjeća da se "više od 100 miliona djece ne školuje, a to su većinom djevojčice. Više od 800 miliona odraslih ne zna da čita i većinom su to žene".

Na kraju poruke, Ban se obavezao da će "učiniti sve što je u njegovoj moći" da UN "uključi sva sredstva, od obrazovanja do mikrokredita, kako bi se žene i djevojke osamostalile.